Skip to main content

Alkalizacija - Izliječite se od svih bolesti

pH vrijednost

Ravnoteža kiseline i lužine u tijelu iznimno je važna za naše zdravlje. Nema organa niti pojedinačne stanice našeg tijela koji ne mogu biti oštećeni ili potpuno uništeni zbog povećane kiselosti. Međutim, u našem organizmu postoji samoregulacija koja nastoji održavati stalnu koncentraciju kiselosti u krvi na pH 7,4. Ipak načinom života i lošom prehranom možemo povećati kiselost i u tom slučaju previše se kiseline nakuplja na nekim mjestima što se očituje bolnim naslagama na vezivnom tkivu koje se sastoje od nakupljenih soli. To su već znaci kroničnog oštećenja i uzrok mnogih zdravstvenih tegoba. Prema istraživanjima, velika lužnatost u krvi sprečava nastajanje i razvijanje postojećeg raka. Istraživanja govore kako se rak ne može razvijati u lužnatoj okolini, nego u kiseloj, tako bi pH krvi trebao biti što viši. Inače, 7,0 pH je oznaka za neutralno, a naše je tijelo blago lužnato - 7,4 pH. Omjer za zdrave ljude, kako bi se izbjeglo bolesno stanje, trebao bi biti 75% "lužnate hrane" i 25% "kisele" tijekom dana. Zato je vrlo bitno da se upoznamo s namirnicama i da promjenom prehrane pomognemo našem tijelu da uspostavi kiselo-lužnatu ravnotežu.
Ravnoteža kiselina i lužina


Vegetativno upravljanje stanica ovisi o ravnoteži kiselina i lužina te od minerala, elemenata u tragovima, vitamina, aminokiselina, masnih kiselina i enzima. Stalna kontrola kiselosti izuzetno je važna. Ravnoteža kiselina i lužina štiti nas od mnogih bolesti današnje civilizacije...
Danas, zbog suvremenog načina života, većina ljudi ima previše kiselina. Posljedica toga su tvrdi mišići i neugodni bolovi. Tome je više uzroka, a najvažniji je prijelaz s biljne na bjelančevinastu prehranu i nedovoljno kretanje, odnosno nedostatna tjelesna aktivnost. Tomu je pomogla i današnja denaturirana prehrana, prepuna bojila i konzervansa.
Kiselost je jedna od najčešćih probavnih tegoba. Poremećena ravnoteža kiselina i lužina čest je uzrok upale želučane sluznice. Iskustva govore da bismo za protutežu određenoj količini mesa trebali uzimati sedmerostruku količinu povrća, što je, hraneći se na prosječan način, nemoguće. Za neutralizaciju viška kiselina organizmu trebaju minerali, među ostalim kalij i natrij. Pritom posebnu ulogu ima kalcij uskladišten u kostima i zubima, najvećim centrima kalcija. Umor i nesanica često su odraz porasta kiselina u organizmu. Raste li kiselost samo lokalno ili u cijelom organizmu, tijelo reagira s boli, često vrlo jakom.
Neuredna lužnato-kisela ravnoteža može biti uzrokom pojave mnogih zdravstvenih tegoba i oštećenja zdravlja: reume, osteoporoze, ekcema i kožnih osipa, glavobolje, prehlade i gripe, kao i mnogobrojnih želučano crijevnih tegoba i poremećaja. Najveći i jedini mogući uvjet za ozdravljenje akutnih i kroničnih bolesti, jest normalizacija ravnoteže između kiselina i lužina.
Što može uzrokovati pojavu zakiseljenja - kiselosti?
  • jedenje previše mesa
  • zagađenje okoliša-zraka
  • kisele kiše koje minerale potiskuju u niže slojeve tla
  • rezanje, obrada i kuhanje hrane
  • pijenje premalo tekućine
  • alkohol, pušenje
  • premalo kretanja, stres
  • vanjski čimbenici koji dovode do demineralizacije organizma - visoke temperature i pretjerano znojenje
  • uzimanje lijekova, posebice salicilata, koji su sastavni dio svih analgetika i tableta
Najbitniji unutarnji faktori koji vode organizam u kiselost:
  • krivo jedenje, brzo gutanje s puno progutanog zraka
  • probavne tegobe, nadutost, plinovi
  • kronične bubrežne tegobe
  • dijabetes melitus
  • upale - povišena tjelesna temperatura
  • uobičajeni i lokalni nedostatak kisika
  • neuravnotežen srčano krvožilni sustav
Poremećena lužnato-kisela ravnoteža može uzrokovati:
  • tegobe lokomotornog sustava – bolna leđa, osteoporozu, reumatske tegobe
  • tegobe probavnog sustava - gastritis, crijevne upale, grčeve, poremećenu crijevnu floru
  • kronični umor, pospanost, nedostatak energije
  • depresivnost, pretjeranu živčanost
  • bolesti srca i krvožilnog sustava, niski tlak, srčane aritmije
  • glavobolju, migrenu
  • karijes, paradentozu
  • bubrežni disbalans
  • giht (ulog)
  • smanjenje izdržljivosti i krutost mišića
  • nizak prag boli – nepodnošljivost boli

Ukoliko je ustanovljena kiselost vašeg organizma što možete učiniti za sebe? Žurno pomozite neutralizaciji kiselosti. Tijelo na prehladu reagira hiperprodukcijom kiselina, kao i kod žena za vrijeme menstrualnog ciklusa. Šećer je kradljivac lužina jer prilikom razgradnje troši kalcij, stoga ljudi koji uzimaju puno slastica često imaju nedostatak kalcija. Preopterećenost kiselinama organizam neutralizira mineralima, a to su kalcij, magnezij, kalij, željezo, cink i drugi. Pritom važnu ulogu ima kalcij pohranjen u zubima i kostima, jer predstavlja najveću zalihu minerala. Za probleme zuba i pojavu karijesa česti su "krivci" višak kiselina i nedostatak lužina.
Probavni sustav je složeni mehanizam, s nizom kemijskih reakcija koje se smjenjuju i u kojima kiseline imaju vrlo važnu ulogu. Kiseline u organizam dospijevaju hranom, ali određene kiseline proizvode jetra, gušterača i želudac. Za dobru probavu, za izlučivanje štetnih i nepotrebnih tvari bez fermentacije i nadutosti, želučani i crijevni sadržaj trebaju imati uravnoteženu pH vrijednost. Rješenje je jednostavno treba smanjiti uporabu kiselih namirnica u korist lužnatih, koje odlično pogoduju probavnom sustavu, a dobrodošla pomoć će biti i svakodnevna uporaba alkalne vode dobivene procesom ionizacije.
Koju hranu jesti, a koju izbjegavati
Hrana koja potiče lužnatost
-Svo svježe voće
-Sve svježe zelene salate
-Sve klice
-Svo povrće(sirovo ili kuhano)
-Bademove ili suncokretove sjemenke(Namočene)
-Jabučni ocat
-Kukuruz na klipu
-Datulje
-Suho voće (bez sumpora)
-Svježe bobičasto voće
-Svježe osušeno začinsko bilje
-Sokovi od svježeg sirovog voća
-Sokovi od svježeg sirovog povrća
-Sirutka od kozjeg mlijeka
-Zelena hrana (alge, spirulina, chlorella)
-Biljni čajevi (bez kofeina)
-Med
-Limun
-Bob
-Češnjak
-Organski javorov sirup
-Lubenice i dinje
-Proso
-Sirova prešana ulja od: avokada, kokosa, lana, grožđa, maslina, bojadistarskog bodlja(?), šafrana i suncokreta
-Quinoa
-Krumpiri
-Grožđice
-Kiseli kupus(bez soli)
-Morsko povrće (dobro isprano)
-Juha od povrća
Hrana koja potiče kiselost

ALKOHOL!!!
Ječam
Crni ili bijeli papar
Kruh
Kolači
Konzervirano voće ili povrće (ili iz mikrovalne)
Gazirana pića
Sve žitne pahuljice
Čokolada
Kava ili kofein
Mliječni proizvodi
Jaja
Hrana kuhana sa uljem
Žitarice (osim quinoa i proso)
Meso, riba, perad, školjke
Nikotin
Zobena kaša
Tjestenine
Kokice
Konzervansi
Prerađena hrana + sol (uključujući morsku, keltsku i himalajsku)
Kupovni sokovi
Soja, tofu, tempeh
Bijeli i prerađeni šećer
Umjetni zaslađivači
Čajevi sa kofeinom
Ocat (osim jabučnog)
Sve vrste žitarica





LJESTVICA ZA REGULIRANJE LUŽNATOSTI, ODNOSNO KISELOSTI

7,0 - 8,0   JAKO             STVARA LUŽNATOST 
6,0 - 7,0  UMJERENO     STVARA LUŽNATOST 
5,0  - 6,0  
BLAGO            STVARA LUŽNATOST  
4,0  - 5,0   NEUTRALNO   NEUTRALNO  
3,0  - 4,0   BLAGO         STVARA KISELOST
2,0  - 3,0   UMJERENO    STVARA KISELOST
0,0  - 2,0   JAKO              STVARA KISELOST 


HRANA I NJEN UTJECAJ NA LUŽNATOST, ODNOSNO KISELOST


HRANA I KISELO-LUŽNATE VRIJEDNOSTI

Sad kad smo upoznali ljestvicu za reguliranje lužnatosti,
odnosno kiselosti organizma, vrijeme je da još pripišemo od
govarajuće lužnate ili kisele vrijednosti pojedinim namirnica
ma i tvarima koje konzumiramo, udišemo ili apsorbiramo u ti 
jelo. Pomoću tih informacija moći ćete prilagoditi svoje navike
načelima kojima ćete postići odgovarajući stupanj lužnatosti u
tijelu tijekom dana. Pogledajmo sljedeći primjer. Učinke gove 
dine, koja ima vrijednost 0,5 i stvara vrlo jaku kiselost, možete
uravnotežiti još isti dan, ako konzumirate dinju (vrijednost
7,0), koja stvara jaku lužnatost.

Sve vrijednosti u ovom poglavlju odnose se na biološki
proizvedenu hranu, svježe proizvode i pravilno pripre
mljenu hranu.
Pridržavajte se sljedećih savjeta:
1) Kod kuhane, zamrznute ili konzervirane hrane oduzmite
vrijednost 0,5. Iznimka su svježe iscijeđeni sokovi i kemijski
neobrađene suhe namirnice.
2)
Kod hrane koja sadrži konzervanse i druge umjetne do
datke ili je pripravljena sa šećerom, oduzmite vrijednost 1,0.
3) Sto je hrana svježija i slađa, stvara veću lužnatost.


V O Ć E

Uvijek se pridržavajte savjeta navedenih na početku ovog
poglavlja. Trebate biti svjesni da kuhanje, zamrzavanje ili kon
zerviranje šec'erom i kemikalijama znatno smanjuju lužnate
karakteristike voc'a. To vrijedi za marmeladu, džemove, sušeno
voće i ostale prerađene proizvode od voća.

VOĆE KOJE STVARA LUŽNATOST

Jagode 5,5
Kaki 6,0
Kaktusi 6,0
Kivi 6,5
Ogrozd 6,0
Baobab 6,0
Kumkvat 6,0
Dunje 6,0
Limeta 7,0
Limun 7,5
Ananas
Avokado
Banane
Samo zrele, inače stvaraju kiselost.
Breskve
Vrijednosti ovise o slatkoći sorte.
Limuni
Trešnje
Datule
Smokve
Sipak
Grejp
Grožđe
6,5
6,0
6,9

5,5-6,0

6,0
5,0
7,0 (suhe), 6,0 (svježe)
7,0 (suhe), 6,0 (svježe)
5,5
6,0
6,0
Lubenica 7,5
Maline 5,5
Mandarine 6,0
Mango 7,0
Marelice 6,0
Dinje, sve vrste 7,0-7,5
Dinje, kantalupske 7,0
Nektarine 6,0
Masline:
Dozrele i osušene na suncu 5,0
Masline uvrštavamo među voće, jer je njihova lužnata
vrijednost veća. Masline u octu, zelene i prerađene masline
imaju kiselu vrijednost 3,5.
Vrijednosti ovise o sorti. Slatka sultanina ima vrijednost 7,0,
a kiselije sorte 6,0-6,5.
Grožđe, jako kiselo 5,5
Guava 6,0
Kruške 6,0-6,5
Jabuka 5,5-6,0
Ovisno o sorti i slatkoći. Zlatni delišes ima vrijednost 6,0,
a sorta winesap 5,5.


Papaja 7,0
Pasiflora 6,5
Naranče 5,5
Grožđice, skoro sve vrste 6,5
Grožđice 6,0
Rogač (mljevena mahuna) 5,5
Rogač je voće slično mahunama. Mljevenjem mahuna stabla
rogača dobivamo rogačevo brašno koje sadrži puno mineralnih
tvari i prirodnih šećera te malo škroba.


Koristimo ga kao zaslađivač i nadomjestak kakaa kod
pripreme kolača i peciva. Pomaže kod probavnih smetnji i
ima blago laksativno djelovanje.
Bobičasto voće 6,0
Sve jestive vrste osim borovnica.
Sapodilla 6,0
Sapote 5,5
Umeboshi šljive 6,5
Vrlo su korisna japanska namirnica.
Tamarinda 6,0

VOĆE KOJA STVARA KISELOST

Borovnice 3,5
Brusnice* 3,0
Ako ih pomiješate s jednakom količinom vode korisne su za
mjehur i bubrežne probleme. 4,0
Šljive* 3,5
Suhe šljive* 3,5
Pomažu u probavi.

Brusnice, šljive i suhe šljive sadrže benzojevu i kininsku
kiselinu, koje ne mogu oksidirati do ugljikova dioksida i vode,
a u jetrima se pretvaraju u hipurnu kiselinu. Ovaj proces mi
jenja učinke natrijevih, kalijevih i magnezijevih iona iz voća,
koji zato stvaraju lužnate reakcije.


HRANA I KISELO-LUŽNATE VRIJEDNOSTI


POVRĆE KOJE STVARA LUŽNATOST

Artičoke, (glavice) 4,5
Edgar Cayce ih preporučuje šećernim bolesnicima.
Vrhovi bambusa 5,5
Šparoge 6,5
Kod šparoga iz konzerve vrijednost pada na 6,0! Šparoge zato
učinkovito smanjuju kiselost i poznate su kao sredstvo za liječenje
raka. Zbog visokog sadržaja amonijevih iona vrlo brzo stvaraju
jaku lužnatost. U prošlosti su se smatrale namirnicom koja stvara
kiselost, jer tako brzo oslobađaju organizam od ottova da odmah
nakon konzumiranja u mokraći možemo naći otpadne kiseline.
Blitva 6,0
Brokula 5,5
Prokulice 5,0
Tikve 5,0-6,0
Zimske sorte imaju vrijednost 5,0. Sorte acorn, butternut i
zucchini te ljetne sorte i žute tikve imaju vrijednost
6,0. (Sirova, biološki proizvedena žuta tikva sadrži mnogo
vitamina BI).
Tikvice 5,5-6,0
Vrijednosti ovise o sorti i slatkoći.
Cvjetača 5,5
Crveni luk 4,5-5,5
Sorte vidalia su slatke i mogu doseći vrijednos 5,5
Mladi luk i ljutika 5,0
Endivija 6,5
P O V R Ć E
Zimska salata
6,5

Uvijek se pridržavajte savjeta s početka ovog poglavlja. Treba
te biti svjesni da kuhanje, zamrzavanje ih konzerviranje šećerom
i kemikalijama znatno smanjuju lužnate karakteristike povrća.


Gljive 4,5-5,5
Vrijednosti su vrlo različite jer je većina gljiva umjetno uz
gojena. Divlje sorte teže kontroliramo, ali mogu doseći vri
jednost najmanje 5,5.



HRANA I KISELO-LUŽNATE VRIJEDNOSTI



Gorušica 5,5
Alge 7,0
Hren 4,5



Ljekoviti maslačak
Repa
Ružičasti sljez



6,0
5,5
5,0
Đumbir (svježi) 5,5
Patliđan 5,0
Koleraba 5,5
Koleraba, krmna 6,0
Mrkva 6,0
Kukuruz, slatki 5,5
Krumpir, irski i slatki 5,5
Konzumirajte ga neoguljenog, inače postaje
namirnica koja stvara kiselost.
Kuzu (mljeveni korijen) 7,0
Krastavci 5,0
Morske biljke, sve vrste 7,0
Morske biljke su izvrsna namirnica.
Kelj, krmni 5,5
Kelj, zeleni 5,5
Rajčica 4,5-5,0
Vrijednosti ovise o sorti i slatkoći.
Paprika, crvena i zelena 5,5
Pastrnjak 5,5
Cikla 5,5
Peršin 7,0
Peršin možete koristiti kao povrće ili začin. Izvrstan je za
čišćenje bubrega. Bez obzira na to u kakvom ga obliku kon
zumirate (sirovog, sušen ili kao čaj), ima vrijednost 7,0.
Poriluk 5,0
Rabarbara 4,5
Radič 5,0
Rotkva 5,0
Rotkva daikon 5,5


Špinat 6,0
Celer 6,0
Zelena salata:
Ledenka 5,5
Izuzetak je biološki uzgojena ledenka, a inače tu salatu ne
preporučujem jer usporava aktivnost crijeva.
Lisnata, sve sorte 6,0
Kupus 5,5
Kupus, kiseli 4,5
Ukiseljeno povrće 5,0
Ukiseljeno povrće je teška hrana, zato ga konzumirajte u
manjim količinama. Konzervirajte samo sirovo, biološki uz 
gojeno povrće i koristite nepasterizirani ocat te neprerađenu
sol i začine. Sve industrijski konzervirano povrće stvara ki
selost (2,0).
Livadna kozja brada 5,5
Taro (pečen) 5,0
Slanutak 5,0
Potočarka 7,0
Vodeni kesten 5,0



ŽITARICE

Žitarice koje stvaraju kiselost, nakon klijanja se mijenjaju u
namirnice koje stvaraju lužnatost (vrijednost 4,5). A one koje
stvaraju lužnatost, nakon klijanja imaju vrijednost 5,5.


ŽITARICE KOJE STVARAJU LUŽNATOST

HRANA I KISELO-LUŽNATE VRIJEDNOSTI


MAHUNARKE KOJE STVARAJU LUŽNATOST

Amarant 4,5
Kvinoja 4,5

Grah (svježi)
Grah, obični (svježi)

5,5-6,0
5,5
Proso

ŽITARICE KOJE STVARAJU KISELOST
4,5
Grah, slatki (svježi)
Grah lima (svježi)
Proizvodi od soje:
Suha zrna
5,5
5,5

4,5
Heljda 2,5
Sojin sir
4,5
Ječmena krupica
3,0
Soj ino mlijeko
4,5
Kukuruzna krupica 3,0
Zob (steel cut) 2,5
Sojine mahune (svježe)
Tempeh
5,5
4,5
Pir
Pšenica, izbijeljena
3,5
1,0
Tofu
4,5
Izbijeljene i obrađene žitarice stvaraju vrlo jaku kiselost.
Možete im pripisati najvišu vrijednost 1,5.
Pšenica, punozrnata 2,0
Riža, basmati 2,5
Riža, bijela (prerađena) 1,5


MAHUNARKE KOJE STVARAJU KISELOST

Bob


3,5
U prehrani nema važnu ulogu, zato je izbjegavajte.
Slanutak 3,5
Riža, smeđa 2,5
Leća
3,0
Raž
3,0
Grah, bijeli
3,5

M A H U N A R K E
Grah, crni 3,5
Grah, crveni 3,5
(Lako probavljive bjelančevine)
Grah, mornarski
3,5

Mahunarke su namirnice bogate lako probavljivim
bjelančevinama. Ako ih konzumirate skupa sa žitaricama, za 
dovoljit ćete sve potrebe za bjelančevinama. Suha zrna ma
hunarki, koja stvaraju kiselost, nakon klijanja se mijenjaju u
namirnicu koja stvara lužnatost (vrijednost 5,0). Sojina zrna,
koja stvaraju lužnatost, nakon klijanja imaju vrijednost 6,0.


Grah, mahune (svježi) 3,5
Azuki grah 3,5
Grah mung 3,5
Grah pinto 3,5


HRANA I KISELO-LUŽNATE VRIJEDNOSTI


OSTALE Š K R O B N E N A M I R N I C E


Kukuruzni

2,5

ŠKROBNE NAMIRNICE KOJE STVARAJU LUŽNATOST
Zobeni 2,5
Proseni 3,0
Pšenični 2,0
Esenski kruh
Pravi se od smrvljenih raženih klica i peče na
temperaturi sunca (65°C i manje).
Pahuljice:
4,5
Rižini 2,5
Raženi 2,5

Proizvodi od brašna (s klicama i pripremljeni na
Miisli 4,5
Krumpir 5,5
Sve sorte stvaraju lužnatost, ako ih konzumiramo
neoguljene.
Brašno mar ante 6,0
Stvara blagu lužnatost i lako je probavljivo. Sadrži puno
kalcija. Možete ga koristiti umjesto kukuruznog škroba ili
kukuruznog brašna za zgušnjavanje juha i voćnih umaka.

ŠKROBNE NAMIRNICE KOJE STVARAJU KISELOST
Mekinje 3,0
Proizvodi od brašna (od prerađenog brašna i pripremljeni
na temperaturama iznad 150°C):
Vrijednosti se odnose na sve pečene proizvode od brašna,
kao što su palačinke, vafli, kolačići i peciva. Ako dodajete
šećer, oduzmite vrijednost 0,5.
Kukuruzni 2,0
Zobeni 2,0
Pirovi 2,5
Pšenični 1,5
Rižini 2,0
Raženi 2,0
Proizvodi od brašna (od biološki prerađenih žitarica i pri 
premljeni na temperaturama iznad 150°C):

54
temperaturama iznad 150°C):
Proseni 3,5
Pšenični 2,5
Raženi 3,0

Pahuljice (pripremljene hladno):
Od neprerađenih žitarica, zaslađene medom, javorovim siru
pom ili voćem - 3,0.
Od prerađenih žitarica, umjetno zaslađene 2,0
Od prerađenih žitarica, umjetno zaslađene
i konzervirane 1,5

Pahuljice (pripremljene toplo):
Heljdine 2,0
Zobene 2,0

Krekeri:
Od neprerađenog raženog brašna 3,5
Od neprerađenog rižinog brašna 3,0
Od neprerađenog pšeničnog brašna 3,0
Od prerađenog brašna 2,0




Tjestenine:
Punozrnate od brašna artičoke
Punozrnate


3,0
2,5

HRANA I KISELO-LUŽNATE VRIJEDNOSTI



ORAŠASTI PLODOVI KOJI STVARAJU LUŽNATOST

Bademi 5,0
Od prerađenog brašna 1,5
Od prerađenog brašna i zaslađene 1,0
Najvažniji su predstavnik orašastih plodova. Poboljšavaju
zdravlje. Edgar Cayce je tvrdio da konzumiranjem četiri ili
pet badema na dan možete spriječiti maligna oboljenja.
Peciva:
Od punozrnatog brašna s medom 2,5
Kesten (pečen)
Kokos (svježi)
4,5
5,0
Od prerađenog brašna i zaslađena šećerom 1,0

Kokice:
Bez dodataka 3,0
Pinjoli 4,5

ORAŠASTI PLODOVI KOJI STVARAJU KISELOST
S maslacem
3,0
Kikiriki
2,5
Posoljene 2,5
Posoljene i s maslacem 2,5

Tapioka 2,5


ORAŠASTI PLODOVI
(Lako probavljive bjelančevine)

Orašasti plodovi su lako probavljive bjelančevinaste
namirnice.Uvijek se pridržavajte savjeta s početka ovog pogla
vlja. Kuhanjem, dimljenjem ili prženjem smanjujete kiselo-
Brazilski oraščić
Indijski oraščić ili kesu
Kokos (sušeni)
Lješnjaci
Makadamijin oraščić
Američki orah
Pistacija
Orasi


SJEMENKE
(Lako probavljive bjelančevine)
3,5
3,0
3,5
3,0
3,0
3,5
3,0
3,0
lužnate osobine za vrijednost od 1,0, a pritom uništavate
i neke vitamine, zbog čega orašasti plodovi postaju teže
probavljivi. Ako ih tijekom noći namačete u destiliranoj
vodi, povećat ćete njihovu vrijednost za 0,5. Namakanje je
najbolji način pripreme orašastih plodova jer time ukla
njate normalno prisutne enzime koji ometaju probavu.


56
Sjemenke su lako probavljive bjelančevinaste namirnice.
Većina isklijalog sjemenja ima vrijednost 6,0. Neisklijalo sje
menje (s izuzetkom sezama) stvara kiselost.


HRANA I KISELO-LUŽNATE VRIJEDNOSTI


SJEMENKE KOJE STVARAJU LUŽNATOST


Janjetina
Jelenje meso



1,0
1,5
Alfaalfa (klice)
6,0
Kozje meso
1,0
Sadrže mnogo enzima, zato se zapravo same probavljaju!
Namirnica su koja će vam pomoći da dostignete izvrsno
zdravstveno stanje.
Chia (isklijalo sjeme) 6,0
Rotkvice (isklijalo sjeme) 5,5
Sezam (neisklijalo sjeme) 4,5
Zbog visokog sadržaja kalcijevih iona, koji se u tijelu dobro
apsorbiraju, sezamovo sjeme uvrštavamo među namirnice koje
stvaraju lužnatost.

SJEMENKE KOJE STVARAJU KISELOST

Sjemenke buče 3,0
Pšenične klice 2,0
Kozje meso (od divljih koza)
Ljuskari (rakovi, školjke, jastog, ostrige)
Medvjeđe meso
Riba:
S perajama i ljuskama
Riba predstavlja najbolje mesne bjelančevine.
Druge vrste ribe
Pileće meso (od biološki uzgojenih pilića)
Pureće meso (od biološki uzgojenih purana)
Pureće meso (od divljih purana)
Svinjetina (slanina, na ražnju, kobasice)
Zečje meso
1,5
2,0
1,0

2,0

1,5
1,5
1,5
1,5
1,0
1,5
Sjemenke suncokreta 3,0


M E S O
(Teško probavljive bjelančevine)

Meso sadrži teže probavljive bjelančevine. Ni jedna vrsta
mesa ne stvara lužnatost, već uvijek kiselost. Trebate biti svje
sni da meso u konzervama, koje sadrži umjetne dodatke i kon-
zervanse, dodatno smanjuje vrijednost za 0,5.

MESO KOJE STVARA KISELOST
PROIZVODI ŽIVOTINJSKOG PORLTEKLA
(Lako probavljive bjelančevine)
Proizvodi životinjskog porijekla su lako probavljive
bjelančevinaste namirnice. Uvijek se pridržavajte savjeta s
početka ovog poglavlja. Preradom i dodavanjem umjetnih bojila
smanjujemo kiselo-lužnate karakteristike za vrijednost od 1,0.

PROIZVODI ŽIVOTINJSKOG PORIJEKLA KOJI
NEUTRALIZIRAJU ILI STVARAJU KISELOST

Maslac:

Meso fazana 1,5
Govedina (od biološki uzgojenog goveda) 1,0


Svjež, nesoljen
Svjež, soljen
Prerađen


4,0
3,5
3,0



Sir:
Uzrokuje nastanak sluzi, a kod nekih ljudi i alergijske reakci
je. Što ima jači okus, stvara jaču kiselost. Poznajemo različite
vrste, kao što su cheddar, gauda, havarti, parmezan, švicar
ski sir, brie itd. Konzumirajte ga u manjim količinama.
Sire vi blagog okusa 3,5
Sirevi srednje jakog okusa 3,0
HRANA I KISELO-LUŽNATE VRIJEDNOSTI



natrija koji pomaže u probavi.
Lactobacillus acidophilus 4,0
Lactobacillus bitidus 4,5
Vrste acidophilus i bifidus sačinjavaju normalnu crijevnu
floru te u tankom i debelom crijevu sudjeluju u probavljanju
hrane.
Sirutka:
Sirevi jakog okusa
2,5
Od kravljeg mlijeka 4,0
Meki sirevi 3,5
Ovdje uvrštavamo sireve koji su lako razmazi vi, npr., tetu i
skutu.
Kravlje mlijeko:
Sirovo 3,5 _ 4,0
Homogenizirano 3,0
Konzumiranje homogeniziranog mlijeka nije preporučljivo jer
uzrokuje intenzivan nastanak sluzi.
Vrhnje:
Svježe, od sirovog mlijeka 4,0
Prerađeno 3,0
Krema od jaja:
S prirodnim sastojcima, bez šećera 3,0
Sa šećerom 2,0
Dobra namirnica, iako može uzrokovati nastanak veće
količine sluzi. Kod konzumiranja sirutke neka budu opre
zniji ljudi s intolerancijom na glukozu.
Od kozjeg mlijeka 4,5
Vrlo je dobar izvor mineralnih i hranjivih tvari, prije svega
natrija. Manje količine mogu obično konzumirati i ljudi s
intolerancijom na glukozu.
Jogurt:
Običan 4,0
Zaslađen 2,0
Sa šećerom i konzervansima
Jaja:
Zumance (sirovo, meko kuhano ili tučeno)
1,5

4,5
ŽIVOTINJSKE M A S N O Ć E

Uzgajivači životinja često u krmivo dodaju antibiotičke i
Bjelanjak 3,5
Cijela jaja (pečena, umućena ili tvrdo kuhana) 2,5
Kozje mlijeko:
Sirovo 45
steroidne pripravke kojima pospješuju rast i sprječavaju ra
zvoj bolesti. Ti dodaci nakupljaju se u masnom tkivu životinja.
Kakve su dugoročne posljedice konzumiranja tih životinjskih
proizvoda, vrlo je teško utvrditi. Ako životinje nisu biološki
Homogenizirano
3,5
uzgojene, oduzmite vrijednost 0,5.
Ako morate piti mlijeko, svježe kozje mlijeko zacijelo je
najbolji izbor. Stvara blagu lužnatost, a uz to sadrži i puno


ŽIVOTINJSKE MASNOĆE
KOJE STVARAJU KISELOST

Životinjske masnoće od govedine
Životinjske masnoće od janjetine
Životinjske masnoće od piletine
Životinjske masnoće od ribe
Životinjske masnoće od svinjetine


ULJA

2,5
3,0
3,0
3,0
2,0
HRANA I KISELO-LUŽNATE VRIJEDNOSTI



Ulje repice 4,0
Sadrži mononezasićene masne kiseline i otporno je na
užeglost. Možete ga kupiti u trgovinama zdrave hrane.
Ricinusovo ulje 4,0
Sezamovo ulje 4,0
Sojino ulje 4,0
Suncokretovo ulje 4,0
Safranovo ulje 4,0


ŠEĆER

Prerađena ulja mogu postati užegla (oduzmite vrijednost
0,5), zato ih povezuju sa štetnim učincima na krvožilni su
stav (arterije). Uvijek kupujte samo svježa, hladno prešana
i neprerađena ulja.

Redovita uporaba rafiniranog ili onečišćenog šećera može
vrlo štetno utjecati na vaše zdravlje. Oduzmite vrijednost 1,0.

ŠEĆER KOJI STVARA LUŽNATOST

ULJA KOJA NEUTRALIZIRAJU ILI STVARAJU

Smeđi rižin sirup

5,0
LUŽNATOST

Ulje avokada
Kokosovo ulje
Kukuruzno ulje
Bademovo ulje


4,0
4,0
4,0
4,0
Napravljen je od punozrnate smeđe riže i biološki dobivenih
ječmenih klica.
Dr. Bronner's Barley Malt Sweetner 5,0
Sušeni sok šećera od trske (Sucanat) 4,5
Prirodni šećer od trske sadrži puno hranjivih tvari i minera
la. Ali trebate biti svjesni daje i smeđi šećer obično pobije-
Margarin 4,0
Iako se radi o biljnom proizvodu koji neutralizira, uporaba
margarina nije preporučljiva. Naime, tijekom proizvodnje
zbog zagrijavanja dolazi do kidanja vodikovih veza i nastan
ka tvari koje uzrokuju upaljenost i otvrdnuće tkiva. Sojin
margarin ima nešto bolje osobine, ali konzumirajte ga u ma 
njim količinama.
Maslinovo ulje 4,5


62
ljen te potom obojen melasom i zato ima istu vrijednost kao
prerađeni šećer 1,0.
Med 5,0-5,5
Med od altaalfe, djeteline i
eukaliptusa ima vrijednost 5,0
Med od Sourwooda i tupela ima vrijednost 5,5
Agava (koncentrirani sok) 5,0


ŠEĆER KOJI STVARA KISELOST

Fruktoza 3,0
Fruktoza, jako prerađena 2,0
Ječmeni sirup 3,0
Odlična namirnica, bogata mineralnim tvarima. Prerađeni
ječmeni sirup ima vrijednost 2,0.

HRANA I KISELO-LUŽNATE VRIJEDNOSTI

NAPICI

Vrijednosti se odnose na biološki proizvedene napitke bez
umjetnih dodataka. Kod ostalih pića oduzmite vrijednost 0,5.

NAPICI KOJI STVARAJU LUŽNATOST
Med, prerađen, pasteriziran
3,0
Voćni sokovi
6,0 - 7,5
Javorov sirup:
Neprerađen

3,0
Stvaraju vrlo jaku lužnatost i imaju povoljne učinke na zdravlje.
Pročišćavaju tijelo. Voće iz kojeg možete iscijediti sok i točne
Prerađen 2,0
Razlikujemo dvije vrste javorovog sirupa. Vrsta A je nešto
boljeg okusa, ali sadrži manje mineralnih tvari. Vrsta B je
manje slatka, ali sadrži više mineralnih tvari, zato je vrlo
osviješteni ljudi radije izabiru. Kiselo-lužnata vrijednost
obiju vrsta neprerađenog javorova sirupa je ista.
Melasa:
Od biološki proizvedene šećerne trske koja nije tretirana sum 
porom 3,0. Sadrži puno željeznih iona pa je preporučljiva
kod nedostatka željeza.
Prerađena, tretirana sumporom 2,0
Također sadrži željezo, ali zbog tretiranja sumporom ima
kiseliju vrijednost.
Mliječni šećer 3,0
Mliječni šećer, konzerviran 2,0
Šećer od šećerne repe (rafiniran, izbijeljen) 1,0
Šećer od šećerne trske (bijeli, rafiniran) 1,0
Otrovan i u malim količinama. Izbjegavajte ga!
Šećer turbinado (sirovi smeđi šećer) 3,0
Umjetna sladila 0,5
Mogu uzrokovati nastanak raka i uzrok su djelomične
sljepoće.


kiselo-lužnate vrijednosti naći ćete na početku ovog poglavlja.

Sokovi od povrća
Stvaraju vrlo jaku lužnatost i imaju povoljne učinke na
zdravlje. Možete ih piti u neograničenim količinama - ako
ste zdravi ili bolesni. Sokovi od povrća dobro su poznati po
svojoj ljekovitoj moći.
Mrkva 6,0
Cikla 5,5
Peršin 7,0
Pšenične klice 7,0
Celer 6,0
Biljni čajevi (od listova):
Skoro svi biljni čajevi stvaraju lužnatost.
Alfaalfa 6,5
Djetelina 6,0
Ga vez 5,5
Ginseng 5,0
Jagode 5,5
Maline 5,5
Menta 6,0
Paprena metvica 6,0


Kadulja 6,0
Biljni čajevi (od korijena):
Đumbir (mljeven i nezaslađen) 5,5
Gavez 4,5
Ginseng 4,5


NAPICI KOJI STVARAJU KISELOST
HRANA I KISELO-LUŽNATE VRIJEDNOSTI



koja alkoholizam tretira kao neizlječivu bolest, osobno gledam
na to kao na vrlo opasno stanje zakiseljenosti organizma, ah koje
je moguće popraviti uvažavanjem zakona lužnatosti odnosno ki 
selosti.

Kava 1,0-2,0
Kavu možemo tretirati s dva aspekta - kao namirnicu ili
otrov. Ako pijete kvalitetnu, biološki proizvedenu kavu bez
vrhnja ili šećera, riječ je o namirnici. Ujutro možete popiti
Žestoka pića
1,0 - 2,0
najviše decilitar kave. Uvijek je konzumirajte skupa s hra
Vrijednosti ovise o sadržaju alkohola. Jeftinije vrste viski
ja Bourbon, ruma, džina, škotskog viskija itd. imaju još
nižu vrijednost (0,5). Posljedice konzumiranja alkohola ne
možemo ograničiti samo na kiselo-lužnate učinke. Naime, u
stanju pijanstva pogođeni su brojni organi i u tijelu se stvara
jaka kiselost. Nikad ne pijte više od pola decilitra bilo kojeg
alkoholnog pića.

Vino 2,0
U stanju pijanstva vrijednost pada na 0,5. Vrlo kvalitetno cr
veno vino bez umjetnih dodataka u umjerenim količinama
(najviše decilitar dnevno) povoljno utječe na krv. Nekvalitet
na vina imaju nižu vrijednost (1,0).

Pivo 1,0-2,0
Pivo vareno na europski način može dosegnuti vrijednosti do
2,0; za tamna piva vrijednost je niža (1,5). Pivo vareno na
američki način ima vrijednost 1,5 - bez obzira na to radi li se
o pivu s manjim udjelom alkohola, pivu s dodanim šećerom ili
običnom pivu. Tamna jeftinija američka piva također mogu imati
vrijednost manju od 1,0. Alkoholičari su ljudi koji popiju više od
jednog alkoholnog pića na dan. Suprotno od službene medicine,


(.6
nom jer tako smanjujete štetne učinke, a očuvate njene po
voljne utjecaje na peristaltiku crijeva. Ako kavu konzumirate
bez hrane ili ako je popijete više od decilitar, preopterećujete
jetra. Odvikavanje od pijenja kave je težak zadatak - detok-
sikaciju često prati glavobolja. Ako se želite odviknuti od tog
poroka, morate potpuno prestati s pijenjem barem na mjesec
dana. Trebate biti svjesni da pijenje velikih količina kave vodi
u ovisnost. Zato vam savjetujem da počnete smanjivati popi
jene količine, i to svaki treći dan za jednu šalicu. I na kraju
vam savjetujem da zbog brojnih neželjenih učinaka posve
prestanete piti kavu.

Biološki dobivena, svježe mljevena 2,0
Bezkofeinska, instant ili drukčije prerađena 1,5
S vrhnjem i/ili šećerom 1,0
Nadomjesci kave 3,0
Kvalitetne nadomjeske kave možete nabaviti u trgovinama
zdrave hrane. Obično sadrže nešto cikorije, mješavinu praha
prženih zrna i voća u prahu kao sladilo. Nadomjesci kave
su vrlo osvježavajući, nemaju neželjene učinke i povoljno
utječu na zdravlje, zato su odlična pomoć kod odvikavanja
od pijenja kave.


HRANA I KISELO-LUŽNATE VRIJEDNOSTI


Napici s kofeinom
Napici s kofeinom puno su opasniji od kave.
Većinom sadrže rafinirani šećer.
Gazirana pića
Voćni sokovi:



1,0


1,0-3,0



Češnjak 6 ? 0
Iznimna namirnica. Kao začin poboljšava karakteristike hra 
ne koja stvara kiselost za vrijednost 0,5. Djeluje kao afro
dizijak, snižava povišeni krvni tlak i pomaže kod brojnih
drugih poteškoća.
Prirodno zaslađeni 3,0
Zaslađeni bijelim šećerom 2,0
Bezalkoholna pića:
Umjetno zaslađena 1,0
Čaj (crni) 1,5
Želatina
Želatina je životinjskog porijekla. Apsorpciju ćete povećati
ako je konzumirate skupa s povrćem. Edgar Cayce je vrlo
često preporučuje.
Želatina s voćem
(bez dodataka, nezaslađena) 6,0
Želatina s povrćem
ZAČINI

Začine obično konzumiramo kao dodatke hrani.

ZAČINI KOJI STVARAJU LUŽNATOST

Agaragar 7,0
Biljna želatina od morskih algi koju koristimo za pripremu
slastica u kalupima. Na sobnoj temperaturi pretvara se u
gel. Dostupna je u obliku pahuljica ili praha. Puni crijeva
i pomaže kod zatvora. U kombinaciji s voćem ili povrćem
pospješuje se njena apsorpcija.
(bez dodataka, nezaslađena)
Bosiljak
Luk vlasac
Kopar (listovi)
Mažuran
Origano
Estragon
Ružmarin
Timijan
Celer (sjemenke)
Kadulja
Kečap (prirodan, pripremljen kod kuće)
Majoneza (prirodna, pripremljena kod kuće)
5,0
5,5
6,0
5,5
6,0
5,0
5,5
5,5
5,5
5,5
5,5
5,0
4,5
Kajenski papar
Čudesna hrana! Kajenski papar liječi tijelo. Crni papar stva
7,0
Dr. Bronner's Mineralen Boullion
Miso
6,5
5,0
ra kiselost i nadražuje želudac, a kajenski papar ima vrlo
povoljne utjecaje na nagrizeni želudac. Možete koristiti
zrna (mljeveni začin) ili ga konzumirati kao dopunu pre
hrani za stimuliranje cijelog endokrinog sustava. Tri puta
dnevno uzmite 1 do 2 kapsule.


Sol:
Sol koristite u malim količinama. Prekomjerno konzumira
nje soli može dovesti do brojnih bolesnih stanja, kao što su
povišen krvni tlak, kongestivna srčana bolest, predmenstru-
alna napetost, zatvor i zadržavanje vode.


HRANA I KISELO-LUŽNATE VRIJEDNOSTI



Biljna sol (sa sušenim i mljevenim biljem)

Pomaže u probavi. Prije obroka konzumirajte 2 velike žlice
Morska sol 5,0
Vakuumski sušena na niskim temperaturama, sadrži sve
minerale iz morske vode.
Kalij (biosol) 5,0
Biološki proizveden, bez konzervansa 4,5
Sojin umak 4,5
Soj in umak tradicionalno prave od fermentiranih soj inih
zrna, pšenice, vode i morske soli. U trgovinama s prirodnim
namirnicama obično se nalazi pod nazivom sojin umak ta-
mari, što ga razlikuje od ostalih, kemijski prerađenih sojinih
umaka.

Bijeli kumin 5,0
Cimet 4,5
Curry 5,0
Anis 4,5
Lovorov list 6,0
Đumbir (mljeveni) 5,5
Klinčići 5,0
Komorač 5,0
Korijandar 5,0
Kim 5,5
Paprika 5,0

Tamari 5,5
Nusproizvod u izradi misoa. Ima jaki okus kao sojin umak i
ne sadrži pšenicu. Vrlo korisna namirnica, ali posve drukčija
od uobičajenog sojina umaka i sojina umaka tamari.
Ekstrakt vanilije 5,0
Ocat:
Jabučni ocat (nepasterizirani) 5,5
jabučnog octa u vodi sa 1 čajnom žličicom meda. Pospješuje
izlučivanje solne kiseline u želucu.
Rižin ocat 5,0

Kvas:
Pivski kvasac 4,5
Pekarski kvasac 4,5

ZAČINI KOJI STVARAJU KISELOST

Želatina:
Nezaslađena, pripremljena samo s vodom 3,0
Zaslađena, pripremljena samo s vodom 2,0
Kečap (prerađen, zaslađen) 2,5
Majoneza (prerađena, zaslađena) 2,5
Gorušica:
Prirodna, od mljevene crne ogrštice,
bez konzervansa 3,0
Prerađena, s dodanim aromama
i konzervansima 1,5
Sol (prerađena, stolna) 1,5
Termički obrađena, izbijeljena kemijskim sredstvima, s doda 
nim aluminijevim stearatom za sprječavanje stvrdnjivanja.
Sojin umak:
kemijski prerađen (sadrži šećer, prehrambena bojila i
druge umjetne dodatke) 2,5
Crna ogrštica (sušena) 3,0
Muškatni oraščić 3,0
Ocat: Bijeli, prerađen 1,5
Izvrstan kao sredstvo za čišćenje u kućanstvu. Konzumira
nje nije preporučljivo.

OSTALI PROIZVODI

PROIZVODI KOJI STVARAJU KISELOST
Kozmetički proizvodi
Svi šamponi, sapuni, šminke, boje za kosu itd., koji nisu pri 
rodnog porijekla, mogu se apsorbirati kroz kožu i stvaraju ki 
selost. Mnogi su ljudi alergični na kemikalije u uobičajenim
kozmetičkim proizvodima. Kiselo-lužnate vrijednosti za
kozmetičke proizvode nisu poznate.
Lijekovi 1,5
Lijekovima se nikad ne liječite sami bez liječničkog nad
zora jer su, zbog jake kiselosti koju stvaraju, vrlo opasni.
Oko 98% lijekova na recept i lijekova bez recepta stvaraju
kiselost.
Duhan
Pušenje:
čisti duhan, bez dodataka 2,0
Kemijski obrađen 1,0
Sadrži puno dodataka. Izbjegavajte ga.
Žvakanje:
Bez šećera 1,0
Sa šećerom 0,5
Kemijski obrađen 0,5
Sadrži puno dodataka. Izbjegavajte ga.
Duhan stvara vrlo jaku kiselost. U brojnim istraživanja
potvrđeni su opasni učinci korištenja duhanskih proizvoda.
Ali, unatoč tome, čisti duhan bez dodataka ponekad ipak može
biti i koristan. Cigareta čistog duhana nakon obroka može vas
opustiti i omogućiti bolju probavu. Ali pazite, više od 3 cigare
te (jedna nakon svakog obroka) jako ugrožava zdravlje. (Iako
duhan može imati neke povoljne učinke na tijelo, odlučno se
protivim uporabi duhanskih proizvoda.)


HRANA I KISELO-LUŽNATE VRIJEDNOSTI



Vaš organizam i vašu osobnost oblikuju sve tvari koje
konzumirate, apsorbirate i izlučujete. Uvažavanjem pra
vila 80:20 poboljšat ćete i probavu i izlučivanje. Pritom se
pomažite kiselo-lužnatim vrijednostima za pojedine namirni
ce, koje su navedene u ovom poglavlju.

Comments

  1. trebate hitno hitno poslati e-mail danas: johnwilliamstrustfirm@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nudimo privatne, komercijalne i osobne kredite s vrlo niskim godišnjim kamatama od samo 2% u roku od godinu dana do 50 godina otplate bilo gdje u svijetu. Nudimo zajmove u rasponu od 5000 USD do 100 milijuna USD. Naši krediti su dobro osigurani za maksimalnu sigurnost je naš prioritet. Gubite li se spavati noću brinući se kako dobiti zakonitog zajmodavca? Brzete li nokte na brzo? Umjesto da vas udaramo, kontaktirajte Mark Home Loan (Zajam usluge) sada, stručnjake koji pomažu u zaustavljanju zajma loše kreditne povijesti, kako biste pronašli rješenje da je pobjeda naša misija. E-pošta: markmoelloanhouse@hotmail.com
      Kandidati moraju ispuniti obrazac za prijavu nakon zajma:
      OBRAZAC ZA PRIJAVU KREDITA
      Vaše ime i prezime *
      Tvoj email *
      Vaš telefonski broj *
      Vaša adresa *
      Tvoj grad *
      Država / pokrajina *
      zemlja *
      Seks *
      Datum rođenja *
      Imate račun? *
      Već ste se prijavili? *
      Potreban iznos zajma *
      Duljina zajma *
      Namjena zajma *
      Jeste li se prije * prijavili u nekom kreditnom društvu *
      Pošaljite mi skeniranu kopiju vašeg osobnog dokumenta: *
      E-mail zajmodavca: markmoelloanhouse@hotmail.com
      Pozdrav,
      Gospodin Mark Moel.
      markmoelloanhouse@hotmail.com

      Delete

  2. Trebate hitnu financijsku pomoć od privatnog zajmodavca? Posjetite nas danas. Mi dajemo zajmove po stopi od 3%. Prijavite se sada putem e-pošte: companyloan167@gmail.com

    ReplyDelete
  3. mi smo legitimni i registrirani zajam tvrtke i bit će davanje kredita sredstava za sve na vrlo nisku kamatnu stopu od 3%, unatoč Vašoj kreditnoj rezultat za više informacija putem e-pošte putem: ultimateloaninstitute@outlook.com

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Liječenje magnezijevim kloridom

Magnezijev klorid Autor: Silvija Čolić Preneseno sa : http://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/magnezijev-klorid Liječenje magnezijevim kloridom Magnezijev klorid - dragocjeni mineralni spoj dobiven isparavanjem morske vode - pokazao se vrlo učinkovitim u liječenju brojnih bolesti.  Nedostatak magnezija u organizmu jedan je od rizičnih faktora za razvoj mnogih oboljenja, uključujući i zloćudna.   Osim što može suzbiti infekcije i poboljšati opće zdravstveno stanje, magnezijev klorid posjeduje i čudesnu sposobnost pomlađivanja. Naime, stanice ljudskog tijela propadaju ako nisu opskrbljene s dovoljno magnezija. Prisutan u cijelom organizmu  Bez sumnje, magnezij je izuzetno važan za organizam, jer utječe na aktivnost više od 300 enzima te je u skladu s tim uključen u gotovo sve procese u našem tijelu. On sudjeluje u aktivaciji enzima nužnih za replikaciju i popravak DNA. Omogućuje normalno prenošenje impulsa živčanim

LIJEČENJE POMOĆU MAGNEZIJ KLORIDA

Preneseno sa : http://junkpublished.blogspot.com/2011/08/lijecenje-pomocu-magnezij-klorida.html Danica Kolovoz 2011. Preneseno sa : http://junkpublished.blogspot.com/2011/08/lijecenje-pomocu-magnezij-klorida.html Ovaj članak napisao je svećenik, otac Jahn Schorr, profesor fizike i biologije. On nam govori što je osobno doživio. Kada sam imao 61 godinu, skoro sam ostao paraliziran. . (a to je bilo prije 12 godina) Prije nego što sam započeo liječenje magnezij kloridom, jaka bol me probadala u leđima, što je bilo neizlječivo, prema riječima liječnika. Kad sam ujutro ustao, osjetio sam jake bolove u kralježnici i bol me pratila tijekom cijelog dana. Živac (ishijas) je prouzročio bolove, pogotovo ako sam bio budan. Takva bol me prisilila da radim sve sjedeći. To je trajalo godinu dana. Bol je postala toliko ozbiljna da sam morao otkazati sva putovanja. Mnogo toga morao sam tada obavljati sjedeći. Poslij

Jod – univerzalni hranjivi lijek

Ruj 14 2012 Jod – vratite univerzalni hranjivi lijek 1. dio  Preneseno sa : https://matrixworldhr.wordpress.com/2012/09/14/jod-vratite-univerzalni-hranjivi-lijek-1-dio/ Autori: Barbara Arbanas-Kovačević i Denis Pellegrini Matrix World Medicinski udžbenici sadrže nekoliko važnih komada pogrešnih informacija o bitnom elementu jodu što je uzrok većoj ljudskoj patnji i smrti nego što su to bila oba svjetska rata u kombinaciji. – Dr. Guy Abraham Trenutna situacija u kojoj se nalazimo na samom početku 21. stoljeća od nas zahtjeva da ponovno izgradimo medicinu i to ne samo glavnu, alopatsku nego sve grane i alternative. Tek se razvija svjesnost oko zaključka da većina ljudi današnjice pati od kroničnog trovanja. Nije riječ samo o činjenici da je plima otrovnih kemikalija sve veća i da se one akumuliraju u našim stanicama i krvnim tokovima uzrokujući psihičku, mentalnu i emocionalnu pustoš, nego je riječ također i